Välja kakel & klinker i badrum

Hem / Kakel & klinker

Ska du välja kakel och klinker i badrum? Då finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på för att det ska bli rätt och för att du ska bli nöjd med resultatet. Här får du därför våra bästa tips på hur du kan välja kakel, vilka faktorer som har betydelse och annat som är bra att tänka på.

Vad är skillnaden mellan kakel och klinker?

Vad är egentligen skillnaden mellan kakel och klinker? Man kan säga att kakel är framtaget för att användas på väggarna, medan klinker är det du bör ha på golvet. De keramiska plattorna innehåller olika beståndsdelar som gör att de lämpar sig bra för olika typer av ändamål.

Kakel och klinker badrum – 2 tips

Här nedan hittar du tre riktigt bra tips som du kan ta till när du ska välja kakel och klinker till badrum. Kom ihåg att utgå från dina egna behov och välja det som du tycker passar ditt hem bäst.

Stil

Din personliga stil kommer att vara mycket avgörande när du ska välja kakel och klinker till ditt badrum. Om du bara utgår från valet av material finns det risk för att du i slutändan ångrar dig och inte är nöjd.

Storlek

Storleken på kaklet är naturligtvis också av högsta vikt. Kakel finns i standardstorlek, men kan också specialbeställas efter just dina unika önskemål och behov. Det finns både stora kakelplattor såväl som mycket liten mosaik. Välj det som passar dig bäst, men se till att du har valt en storlek som faktiskt lämpar sig för ditt badrum. Kakelplattorna ska kunna få plats ordentligt på väggen, utan att behöva skäras till alldeles för mycket för att du ska slippa mer jobb i onödan.

Materialval

Vilket material du väljer på kaklet har mycket att göra med vilken personlig stil du har. Det finns kakel och klinker i alla möjliga material, där vissa är enklare att underhålla och andra är mer exklusiva att titta på. Ett bra tips är att läsa på om fördelarna och nackdelarna med olika material innan du väljer. Glasplattor är t.ex. otroligt enkla att hålla rena, medan granitkeramik är extremt hållbart och inte går av för hackor.

Bra kakeltillbehör

Vill du sätta upp kakel på egen hand är det viktigt att du har tillgång till bra kakeltillbehör. Här nedan kan du få tips om vilka verktyg och tillbehör du behöver för att arbetet ska gå så smidigt som möjligt.

Kakellister för badrum

Kakellister är utmärkta tillbehör som du med fördel kan använda när du ska kakla om i kök eller badrum. En kakellist används främst som en form av kantning och förstärkning av ytterhörn, men kan också göra badrummet visuellt snyggare. Kakellister är ett bra knep för dig som ska sätta på egen hand och som kan ha svårt att få till de perfekta vinklarna som bara professionella kakelsättare klarar av.

Kakelsåg

Även om du har måttanpassat kaklet i ditt badrum kommer du med största sannolikhet att behöva skära till en kakelplatta eller två. Att skära i kakel kan vara lite riskabelt och därför är det viktigt att du använder verktyg som är framtagna för ändamålet. Det bästa är att investera i en bra kakelsåg som gör jobbet med enkelhet och som säkerställer precision hela vägen.

Vanliga frågor och svar

Här nedan hittar du vanliga frågor och funderingar som kan uppstå i samband med att du ska välja eller sätta kakel i ditt badrum eller kök. Du får svar på allt från priser till underhållning och användningsområden.

Kakel kostar allt från 100 kronor och upp till 1000 kronor/kvm beroende på val av material. Priset varierar även beroende på om du köper och lägger det själv eller om du tar hjälp av en hantverkare.

Det går att måla på kakel utan några som helst problem, men det gäller att du väljer en färg som är framtagen för ändamålet. Att måla är ett mycket bra sätt att fräscha upp ett kakel som är tråkigt, utan att du ska behöva renovera helt och hållet.

Letar du efter svaret på frågan vad kostar det att lägga klinker per kvm? Priset för klinker per kvadrat varierar och ligger vanligtvis mellan 150–700 kronor. Att lägga klinkergolv kostar vanligtvis mer än att lägga kakelgolv, och detta beror främst på att klinker är mer hållbart i det långa loppet.

I de flesta fall är det fullt möjligt och fördelaktigt att lägga klinker direkt på plastmatta. Det som är viktigt att ha i åtanke är att många plastmattor har en tendens att "röra på sig". Det innebär att du inte får en vidhäftning som är lika stark som den skulle behöva vara. Med tiden kan detta leta till att du får otrevliga sprickor i fogarna eller att plattor släpper och helt enkelt lossnar. Det finns även ett antal regler du behöver förhålla dig till när du lägger klinker på plastmatta. Läs mer hos GVK.se